Roemeense skirt steak, middenrif met heel veel knoflook! (2024)

Naar recept gaan Naar video gaan Recept afdrukken

Roemeense skirt steak, middenrif met heel veel knoflook! (1)

Skirt steak is één van de ondergewaardeerde stukken vlees die je nog voor een leuke prijs kunt kopen. Het is echt werkvlees, grof van draad en heel smaakvol. De oorsprong van Roemeense skirt steak ligt bij Sammy’s Romanian in New York, een typisch oldskool, Joodse diner. En bij Sammy’s marineren ze al zo’n 40 jaar veel van hun gerechten in een knoflookmarinade. En dat doen ze niet voor niets want het eindresultaat is fantastisch!

Middenrif

Skirt steak is in de VS de verzamelnaam voor twee snitten, de inside skirt en de outside skirt steak. Inside skirt heet hier ‘het rode vlees’ en outside skirt is ‘middenrif’. Beide snitten zijn grof van draad, daardoor heb je een relatief groot oppervlak dat zich goed leent voor marineren.
Ook is het vlees stevig van smaak waardoor het niet weggeblazen wordt als we er wat andere smaken op los laten zoals bij deze Roemeense skirt steak versie.

Mijn versie is van een Dubbeldoel koe, een Nederlands rund dat eerst melkvee was en daarna als vleeskoe wordt afgemest. Dit is een milieuvriendelijk alternatief mocht je daar mee begaan zijn. Je koopt dit o.a. bij Beef en Steak, mijn vaste online slager.

Roemeense hoek

Qua smaken zoeken we het dus in de Roemeense hoek, althans wat de Hongaars-Joodse immigranten in New York in de loop der jaren van hun traditionele gerechten hebben gemaakt in hun nieuwe thuisland.
In het geval van Sammy’s is dat voor een aantal gerechten, waaronder deze Roemeense skirt steak, een marinade met knoflook.

Steven Raichlen heeft de standaard marinade van Sammy’s nog iets aangepast met pittig gerookt paprikapoeder en wat oregano. Het eindresultaat is een lekkere steak met stevige smaken.

Hoe grill je skirt steak?

Skirt steak is een snit die vrij dun is. Door de structuur wordt hij er ook niet beter van als je hem verder dan medium gaart en het lekkerst is hij eigenlijk bij medium rare.
Om dit te bereiken gril je de Roemeense skirt steak op hoog vuur zo’n 3 minuten per kant totdat je een kerntemperatuur van ongeveer 50°C hebt bereikt.

Om dat te meten gebruik ik een Thermapen, dat is een thermometer die ideaal is voor dit soort snelle bereidingen omdat je in een paar seconden kunt meten wat de kerntemperatuur is. Wil je meer weten over de Thermapen dan kun je hier mijn review lezen.

Skirt steak aansnijden

Roemeense skirt steak, middenrif met heel veel knoflook! (2)

Het is verleidelijk om je Roemeense skirt steak in de breedte aan te snijden. Maar die neiging moet je onderdrukken. De draad van het vlees (de vezels) lopen in de breedte en als je het met de draad mee snijdt dan lijkt het vlees erg taai als je erop kauwt.
Door het in de lengte aan te snijden snij je de vezels korter en lijkt het vlees malser. Doe je dit aansnijden onder een hoek dan helpt dat nog wat meer qua mondgevoel.

En omdat het een lang stuk vlees is is het meestal het handigst om het eerst in twee stukken te snijden en die dan in de lengte in plakken op te delen.

Wat serveer je bij je Roemeense skirt steak?

Bij Sammy’s kun je kiezen uit gefrituurde aardappelschijfjes, aardappelpuree en meer van dar soort zaken. Zelf vind ik een knoflook aardappelpuree erg lekker bij dit soort gerechten. Want is er zoiets als teveel knoflook? Kook voor zo’n puree 2 tenen knoflook mee met je aardappels en pureer die door je puree.

Roemeense skirt steak, middenrif met heel veel knoflook! (3)

Afdrukken Pin

5 van 3 stemmen

Roemeense skirt steak

Een heerlijk recept voor Roemeense skirt steak (middenrif) met lekker veel knoflook en pittig paprikapoeder!

Gang Hoofdgerecht

Keuken Amerikaans, BBQ, Joods

Trefwoord Middenrif, outside skirt, Skirt steak

Voorbereidingstijd 2 uur uur 10 minuten minuten

Bereidingstijd 10 minuten minuten

Rusttijd 5 minuten minuten

Totale tijd 2 uur uur 25 minuten minuten

Porties 4 personen

calorieën 260kcal

Auteur noskos

Ingrediënten

  • 1800 gram middenrif (skirt steak)
  • zeezout
  • zwarte peper – vers gemalen

Voor de marinade:

  • 4-6 tenen knoflook – uit de pers of heel fijn gehakt
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder – pittig
  • 1 eetlepel gedrooge oregano – verkruimeld
  • 3-6 eetlepels plantaardige olie

Extra benodigdheden:

  • hersluitbare diepvrieszak
  • siliconen kwast
  • instant read thermometer – ik gebruik de thermapen, lees hier de review

Instructies

  • Meng de knoflook, paprika en oregano met 3 eetlepels van de olie door elkaar. Voeg telkens een eetlepel olie toe en meng door totdat je een lopende massa krijgt.

  • Snij met een scherp mes eventuele vliezen van de steak.

  • Bestrooi de skirt steak naar smaak met zout en peper.

  • Smeer het vlees in met de marinade.

  • Doe het vlees in de diepvrieszak en laat de marinade 2 tot 4 uur intrekken.

  • Maak je barbecue gereed voor direct barbecueën op zo'n 250-275°C. Als je niet weet hoe dat moet voor jouw barbecue dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.

  • Grill de steak boven direct vuur totdat de kern temperatuur 50°C is. Dit meet je het makkelijkste met een instant read thermometer zoals de Thermapen.

    Roemeense skirt steak, middenrif met heel veel knoflook! (4)

  • Als het vlees gaar is mag het van de barbecue. Laat het 4-5 minuten onder aluminium folie of een schone theedoek rusten en snij het daarna haaks op de draad aan.

    Roemeense skirt steak, middenrif met heel veel knoflook! (5)

Video

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 260kcal

Heb je je dezeRoemeense skirt steakgemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is te vinden opFacebookenInstagram. Als je de hashtag#noskosbbqgebruikt zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

grillenHongaarsskirt steaksteak

Roemeense skirt steak, middenrif met heel veel knoflook! (6)

Over noskos

BBQ Blogger of the Year 2017, auteur van 'Het vuur de baas', verkozen tot BBQ Book of the Year 2018. Houdt van barbecue, chocolade, koffie, co*cktails, thee, reizen, theater, (filmhuis)films, kunst, raw denim en zijn naaktkatten.

Roemeense skirt steak, middenrif met heel veel knoflook! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5647

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.