Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (2024)

FacebookInstagram

Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (1)

Door Bart van Heulen

Vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over een iets minder bekend stuk vlees, de skirt steak. Het is werkelijk een fantastisch stuk vlees wat zwaar ondergewaardeerd is. Dit zorgt er dan wel weer voor dat het heel erg betaalbaar is wat natuurlijk een dik pluspunt is. In ons recept combineren we de skirt steak met een zelfgemaakte teriyaki marinade en gebakken uitjes. Een werkelijke traktatie! Lees snel verder als je precies wilt weten hoe jij deze teriyaki skirt steak klaar maakt op je eigen BBQ!

Wat is skirt steak?

Skirt steak is een vergeten stuk vlees dat wordt gesneden vanuit het middenrif van de koe. Een plek die over de levensloop van het dier veel beweegt. Door het vele bewegen heeft dit stuk vlees dan ook een lange draad wat wel iets weg heeft van bavette. Kenmerkend aan deze stukken ‘werkvlees’ is dat het erg veel smaak bevat en vaak wat meer een bite heeft als de stukken vlees die niet tot nauwelijks beweging hebben zoals de ossenhaas, entrecote en ribeye. Je kan echter door de skirt steak op de juiste manier te bereiden en aan te snijden echt een heerlijk smaakvol en mals stuk vlees creëren wat maar een fractie kost van de eerder genoemde stukken. Echt eentje om te proberen dus!

Wat is teriyaki?

Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vis of vlees wordt gebakken in een marinade van onder andere sojasaus en andere ingrediënten waardoor het vlees een speciale glans krijgt. Deze bereidingswijze past perfect bij een stuk vlees als skirt steak. Het vlees heeft namelijk een ruw oppervlakte wat op een vele betere manier marinade opneemt dan vlees met een korte draad. Skirt steak heeft daarnaast ook een wat stevigere vlees smaak wat er voor zorgt dat dit niet helemaal weg valt als je het marineert. Perfect geschikt dus voor deze bereiding.

Directe bereiding

We bereiden de skirt steak rechtstreeks boven de kolen. Dit doen we vooral omdat het vlees niet heel erg dik is en dat je met werkvlees als skirt steak en bijvoorbeeld bavette en longhaas altijd op moet passen dat je het niet te ver door gaart. Het wordt dan namelijk taai. We gaan dan ook voor een kerntemperatuur van 52-54 graden zodat het vlees mooie rose/medium is van binnen. Naar mijn mening is dat de perfecte gaarheid voor dit vlees.

Skirt steak aansnijden

Wat nog even belangrijk is om te vermelden is dat je dit vlees op de draad dient aan te snijden. Je ziet op onderstaande foto duidelijk dat de draad bij dit vlees van boven naar beneden loopt. Dit dien je dus haaks aan te snijden zodat je deze draad weliswaar verkort. Het beste kan je het is kleine reepjes snijden. Hoe korter de draad, hoe malser het vlees en hoe beter het mondgevoel!

Dus, hoe maak je deze Teriyaki Skirt Steak van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen.

Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (3)

Afdrukken Pin

Teriyaki Skirt Steak van de BBQ

Heerlijke smaakvolle skirt steak in een teriyaki marinade afgetopt met gebakken uitjes. Een ware traktatie!

Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht

Keuken Amerikaans, BBQ, Japans

Trefwoord skirt steak, skirt steak bbq

Voorbereidingstijd 30 minuten minuten

Bereidingstijd 10 minuten minuten

Porties 2 personen

calorieën 400kcal

Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ

  • 1 lading houtskool

  • 1 ovenschaal of mengkom

  • 1 kernthermometer

  • 1 steelpan

  • 1 rol keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 gram skirt steak
  • 3 eetlepels gebakken/gefrituurde uitjes

voor de saus

  • 75 ml water
  • 75 ml sojasaus
  • 75 ml mirin (zoete japanse rijstwijn)
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel maïzena
  • 1/2 teen knoflook geperst

Instructies

  • Haal de skirt steak uit de verpakking en dep deze goed droog met keukenpapier, laat deze vervolgens op kamertemperatuur komen.

    Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (4)

  • Zet vervolgens een steelpan op het vuur en meng alle ingrediënten van de saus behalve de maïzena en breng dit aan de kook. Na 10 minuten zachtjes koken meng je de maïzena met 1 eetlepel water in een apart schaaltje en roer je totdat de klontjes weg zijn. Dit voeg je vervolgens toe aan de saus die zachtjes staat te koken en je laat het geheel nog even een paar minuten door pruttelen totdat het goed gebonden is. Laat het vervolgens wat afkoelen.

    Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (5)

  • Leg vervolgens de skirt steak in een mengkom en giet hier de marinade overheen. Meng dit goed en laat het geheel 15-30 minuten marineren. Steek in de tussentijd je BBQ aan en ga voor een koepel temperatuur van 250 graden Celsius.

    Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (6)

  • De skirt steak mag nu direct boven het vuur op het rooster. Grill dit 2-3 minuten aan beide kanten of totdat de kerntemperatuur van 52-54 graden is bereikt en haal het vervolgens van de BBQ.

    Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (7)

  • snijd de skirt steak vervolgens kort op de draad zoals uitgelegd in de inleiding van het recept. Na het aansnijden bestrooi je het geheel nog met wat gebakken uitjes en voilà!

    Geniet ervan!

    Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (8)

Heb je de Teriyaki Skirt Steak zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit recept ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

Bacon Wrapped Onion Rings

Bacon Wrapped Onion Rings Facebook Instagram Door Bart van Heulen Bijgerechten en kleine snacks van de BBQ. Wij bij Turndontburn zijn er werkelijk dol op!

Gegrilde Donuts met Room en Aardbeien

Gegrilde donuts met banket bakkersroom en aardbeien Facebook Instagram Door Bart van Heulen Jaja, een plaatje is het niet? Deze donuts stelen werkelijk de show

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Griekse kipspiesjes met knoflooksaus Facebook Instagram Door Bart van Heulen De Griekse keuken, we houden er volgens mij allemaal wel van. Buiten de gyros en

Texas Style Short Ribs van de BBQ

Texas Style Short Ribs van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Short ribs, ik heb er inmiddels al wel een paar recepten aan

Laat hier je review achter

Facebook-fInstagramLinkedin-in

Teriyaki Skirt Steak van de BBQ - BBQ recepten - Turn Don't Burn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5637

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.